Judul : Cara Mudah Nak Lembutkan Daging atau Ayam Beku Dalam 5 Minit
link : Cara Mudah Nak Lembutkan Daging atau Ayam Beku Dalam 5 Minit
Cara Mudah Nak Lembutkan Daging atau Ayam Beku Dalam 5 Minit
Sumber: Wanista Oleh Aimi Nordin
Buat kaum perempuan atau mak-mak yang nak masak mesti leceh nak tunggu daging atau ayam yang kita bekukan kat dalam peti sejuk jadi lembut sebelum boleh potong dan masak. Kadang-kadang tu belum balik lagi mak dah call suruh keluarkan rendam daging nak masak.
Sebenarnya ada cara mudah nak lembutkan daging dalam masa 5 minit je tau! Tapi sebelum tu anda perlu dua periuk jenis steel. Caranya:
#1. Terbalikkan periuk yang pertama.
#2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.
#3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)
#4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.
#5. Tunggu sehingga daging beku tersebut menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)
Kenapa periuk logam boleh lembutkan daging? Sebabnya logam khususnya aluminium adalah konduktor haba yang sangat baik. Dan haba yang dihasilkan melalui proses ni cukup kuat nak lembutkan daging tu.
✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qRmd9I
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!
Appear First on Malaysia Sepekan
Demikianlah Artikel Cara Mudah Nak Lembutkan Daging atau Ayam Beku Dalam 5 Minit
Anda sekarang membaca artikel Cara Mudah Nak Lembutkan Daging atau Ayam Beku Dalam 5 Minit dengan alamat link https://malaysiasepekan.blogspot.com/2017/06/cara-mudah-nak-lembutkan-daging-atau.html